niedziela, 7 kwietnia 2013

najprostszy mazurek



Córka lubi piec, choć do paszczy nie weźmie żadnego ciasta… Na Wielkanoc upiekła mazurka. Najprostszego na świecie oczywiście.
Składniki:
·  350 g mąki pszennej, np. krupczatki
·  100 g cukru
·  200 g margaryny
·  1 łyżka gęstej śmietany (użyłyśmy 18%)
·  1 puszka masy krówkowej (w Wielką Sobotę udało nam się kupić już tylko czekoladową; kajmakowa byłaby pewnie lepsza)
·  2 żółtka
·  bakalie do ozdobienia mazurka
Przygotowanie:
·  Mąkę przesiać do miski, dodać zimną margarynę, posiekać. Dodać żółtka, cukier i śmietanę (nie wytrzymałyśmy i dodałyśmy również proszek do pieczenia). Ciasto szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć na 3 min. do lodówki.
·  Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę.
·  Piec na złoty kolor przez około 20 minut w temperaturze ok. 200⁰C
·  Na upieczone ciasto wyłożyć masę krówkową i ozdobić bakaliami, czekoladą, czymkolwiek. Nam wystarczyły płatki migdałowe.






    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz