Córka lubi piec, choć do paszczy nie weźmie żadnego ciasta…
Na Wielkanoc upiekła mazurka. Najprostszego na świecie oczywiście.
Składniki:
·
350 g mąki pszennej, np. krupczatki
·
100 g cukru
·
200 g margaryny
·
1 łyżka gęstej śmietany (użyłyśmy 18%)
·
1 puszka masy krówkowej (w Wielką Sobotę udało
nam się kupić już tylko czekoladową; kajmakowa byłaby pewnie lepsza)
·
2 żółtka
·
bakalie do ozdobienia mazurka
Przygotowanie:
·
Mąkę przesiać do miski, dodać zimną margarynę,
posiekać. Dodać żółtka, cukier i śmietanę (nie wytrzymałyśmy i dodałyśmy
również proszek do pieczenia). Ciasto szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć na
3 min. do lodówki.
·
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę.
·
Piec na złoty kolor przez około 20 minut w
temperaturze ok. 200⁰C
·
Na upieczone ciasto wyłożyć masę krówkową i ozdobić
bakaliami, czekoladą, czymkolwiek. Nam wystarczyły płatki migdałowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz